Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Pellegrini prezradil detaily zo stretnutia s Ficom: Všetko si pamätá! Hovoril, ako rýchlo sa to stalo

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Ján Krošlák, Profimedia)

BRATISLAVA – Všetko si pamätá od okamihu streľby až po moment, ako ho v nemocnici uspali krátko pred operáciou. Premiér Robert Fico bol po stredajšom atentáte a následnej operácii vo vážnom stave, no pri vedomí a komunikoval. Aktuálne je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Vo štvrtok ho navštívil zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý prezradil detaily ich vzájomného krátkeho rozhovoru.

Zdravotný stav premiéra je podľa Pellegriniho stále vážny: Chvíľu s ním komunikoval (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Pellegrini sa bližšie k návšteve Roberta Fica vyjadril v relácii Téma dňa na Ta3. „Musím povedať, že to bolo ľudsky veľmi emotívne. Predsa pána premiéra Roberta Fica poznám cez 20 rokov a je niečo úplne iné stretávať sa s ním v pracovnom živote, je niečo iné počuť o niečom, že sa niečo stalo, ale niečo iné je na vlastnej koži vidieť na jednotke intenzívnej starostlivosti pána premiéra, naozaj ani nie 24 hodín po náročnej operácii,“ opísal ťažké momenty Pellegrini.

Podľa zvoleného prezidenta nebolo do posledných minút jasné, či vôbec bude Robert Fico v stave, aby sa s ním mohol stretnúť. „Nakoniec bol, bola možnosť, že som s ním na pár minút mohol osobne pri jeho lôžku hovoriť, vyjadriť mu podporu. Bol to veľmi taký ľudský rozhovor, kedy mi on hovoril, že čo sa to stalo a ako rýchlo sa to stalo a ja som mu, samozrejme, vyjadril podporu a odkazy od všetkých, ktorí ho nechali pozdraviť a zaželal mu skoré uzdravenie,“ povedal. Pochválil tiež prácu lekárov v Rooseveltovej nemocnici. „Teraz je rad na pánovi premiérovi a jeho tele, aby to nasledujúce hodiny a dni dokázal zvládnuť, pretože tie sú najkritickejšie pre jeho zdravotný stav,“ uviedol priamo. Stav Roberta Fica označil za vážny. Podľa posledných informácií, ktoré poskytol Úrad vlády dnes na poludnie, je Robert Fico aj naďalej z na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Pellegrini prezradil detaily zo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Fico si na všetko pamätá

Pellegrini tvrdí, že Fico si na všetko, čo sa dialo počas streľby aj následne neskôr pri prevoze do nemocnice, pamätá. „On si to pamätá. Bol z toho úplne prekvapený, že ako sa to mohlo stať, ako rýchlo sa to zomlelo,“ prezradil Pellegrini. Fico podľa jeho slov neutrpel šok, pri ktorom by mu telo v rámci obrany „vymazalo“ časť zlej udalosti. „On dokonca bol po celý čas až do prevozu do Banskej Bystrice úplne pri vedomí, takže on vnímal úplne všetko, čo sa okolo neho deje, ako mu je poskytovaná prvotná starostlivosť, ako ho prevážajú do Handlovej, ako ho vrtuľníkom prevážajú do Banskej Bystrice, ako sa ho ujali ľudia a lekárske tímy na urgentnom príjme. Až potom, keď išiel na operačnú sálu, tak bol uspaný, ale dovtedy bol plný čas pri vedomí, takže o to naozaj klobúk dole, že akú silu ten človek musí v sebe mať, že toto všetko takto zvládol,“ dodal Pellegrini.

Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (4)
Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

S prezidentkou Čaputovou spojili sily

Podľa Pellegriniho je teraz dôležité, aby nedošlo k ďalšiemu takémuto ataku, alebo aby nedošlo dokonca k stretu dvoch voličských znepriatelených táborov a aby sa ľudia nenapádali z titulu pomsty. „No a, samozrejme, že na atmosféru spoločnosti majú značný vplyv a ja som to dnes hovoril aj v médiách, že si musia svoju mieru zodpovednosti zobrať tak médiá, aj verejne vplyvné osoby, ale aj politici a politické strany,“ uviedol. S prezidentkou Zuzanou Čaputovou sa dohodli, že v utorok budúci týždeň chcú do Prezidentského paláca pozvať predstaviteľov parlamentných politických strán. „Nejde o to, aby sa politické strany mali zbratať, alebo prestať súperiť politicky, to nikto od nich neočakáva. Ale v týchto vyhrotených časoch zabrániť akejkoľvek ďalšej eskalácii by bolo fajn,“ vysvetlil. 

Viac o téme: NemocnicaAtentátRobert FicoPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu